Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Dit is één van de richtlijnen van de Gezondheidsraad als het gaat over bewegen. Uit ervaring weet ik dat dit advies niet voor iedereen geldt. Sommige mensen moeten worden afgeremd, maar het merendeel van ons zit nog altijd veel en lang.

Een goed advies is al om op kantoor de trap pakken voor een kopje koffie of het kopieerapparaat en een wandelingetje te maken tijdens de lunchpauze. Je hoort tegenwoordig regelmatig dat er wandellunches bij bedrijven worden georganiseerd. Samen met collega’s, knabbelend aan een vers (volkoren) broodje een half uurtje een frisse neus halen. Prima initiatief en een leuk voorbeeld van hoe je ook je collega’s kunt motiveren een beetje actiever te worden!

Sociale bezigheid

Los van gezondheid is sporten naar mijn mening ook vanuit sociaal oogpunt erg leuk. Samen met collega’s of vriendinnen iets actiefs ondernemen of trainen met een bepaald gezamenlijk doel zorgt voor een hechte band en vooral veel plezier. Een andere leuke bijkomstigheid is dat, uiteraard afhankelijk van de locatie waar een evenement plaats vindt, je ook nog eens op plaatsen komt waar je normaal gesproken niet zo snel naartoe gegaan zou zijn, Zo zie je af en toe ook nog eens wat van Nederland of zelfs van de wereld 😉

Normen voor gezond bewegen

Volgens de Gezondheidsraad gaat het om drie normen:

 • de Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseert om minstens vijf dagen per week minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen door bijvoorbeeld stevig door te wandelen
 • de Fitnorm die aangeeft op minstens drie dagen per week minimaal twintig minuten intensief te bewegen, bijvoorbeeld hardlopen
 • de Combinorm, hiervoor dien je aan de Beweegnorm en/of Fitnorm te voldoen

De beweegrichtlijnen voor volwassenen zijn:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten (!)

Maak het jezelf gemakkelijk

Voldoende bewegen houd je makkelijker vol wanneer je jezelf een doel stelt. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven met een aantal collega’s of vriendinnen voor een hardloopwedstrijd in de buurt, je kunt gaan trainen om deel te nemen aan een leuke fietstocht of wekelijks een stukje verder wandelen .. alles is goed, zolang je een doel kiest wat bij je past. Als je iets leuk vindt hou je het natuurlijk ook langer vol. Je doel mag best ambitieus zijn, dat is zelfs leuk. Maar leg de lat ook niet té hoog, dat brengt het risico met zich mee dat je minder gemotiveerd raakt als het even tegen zit.

Een aantal redenen om lekker te (gaan) bewegen:

 1. Bewegen is goed voor je hersenen en geheugen

Uit onderzoek blijkt steeds maar weer dat je hersenen gebaat zijn bij regelmatig sporten. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom het precies zo is, maar wel dat het zo is. Sporten bevordert in ieder geval de bloedsomloop, zo komt er meer zuurstof in je hersenen en dat is goed.

 1. Minder stress

Door te sporten, maakt je lichaam onder andere endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen. Ook voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden je humeur kunnen verbeteren. Endorfine heeft ook een kalmerend en pijnstillend effect.

 1. Sterke botten

Je botdichtheid neemt na je dertigste af, waardoor je botten steeds brozer worden. Sporten helpt dit tegen te gaan. Om sterk te worden en blijven, moeten botten belast worden. Doe een sport waarbij je botten je gewicht dragen, bijvoorbeeld hardlopen.

 1. Een gezond hart

Bewegen heeft een positief effect op belangrijke oorzaken van hartaandoeningen. Zo draagt sporten bij aan het verminderen van het risico op verstopte aderen. Sporten verlaagt je bloeddruk. En sporten vermindert de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking.

 1. Vermindert PMS en menstruatiepijn

Regelmatig sporten vermindert bij vrouwen premenstruele pijntjes. Volgens onderzoekers komt ook dit weer door het vrijkomen van de stof endorfine. Het verzacht de pijn en heeft een kalmerend effect. En wist je dat wanneer je tijdens de laatste fase van de menstruatiecyclus beweegt je meer vet verbrand! Ook kun je in die fase langer sporten zonder moe te worden.

 1. Versoepelt de overgang

Ook voor vrouwen in de menopauze is belangrijk om te blijven bewegen. Ook hier heeft onderzoek regelmatig aangetoond dat sporten overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaarheid vermindert. Daarnaast vertraagt tijdens de overgang je stofwisseling en is het soms lastig om buikvet te voorkomen. Sporten voorkomt die extra kilo’s, mits je de verloren calorieën er natuurlijk niet na het sporten direct weer bij eet.

 1. Positief effect op de spijsvertering

Als je last hebt van je darmen, bijvoorbeeld obstipatie of een opgeblazen gevoel, zal je waarschijnlijk niet altijd zin hebben om te gaan sporten. Toch kun je veel baat hebben bij meer bewegen. Bewegen heeft namelijk een enorm positief effect op je spijsvertering.

 1. Goede lichaamshouding

Hebben de eerst acht punten je nog niet overtuigd? Misschien motiveert het je dat steeds weer blijkt dat sporters zich beter in hun vel voelen dan mensen die helemaal niet bewegen. Dit stralen ze dit ook uit. Daarnaast hebben sporters een betere lichaamshouding en minder last van klachten zoals rugpijn.

 1. Meer energie

Voel je je futloos en lukt het je niet om jezelf van de bank te slepen in actie te komen? Realiseer je je dan dat je lichaam door beweging op gang komt. Je hart en longen worden aan het werk gezet en je bloedcirculatie verbetert. Al na een paar weken regelmatig sporten voel je je energieker en heb je meer zin om leuke  dingen te doen. Probeer vaste sportmomenten in te plannen of spreek met iemand af, zodat je het makkelijker volhoudt. Alle begin is lastig, maar weet dat sporten je super veel plezier en energie oplevert!

Bron: Gezondheidsnet