Een dagje zonder vlees is goed voor je gezondheid en je levert gelijk een prachtige bijdrage aan het milieu. Via deze link kun je meer lezen over milieu en klimaat.
In de praktijk hoor ik vaak dat veel mensen het lastig vinden om ‘s avonds hun stukje vlees te missen. Jammer, want er zijn heerlijke recepten zonder vlees en moeilijk is het echt niet.  Als je je er even in verdiept ontdek je de lekkerste maaltijden. Gelijk een mooie gelegenheid iets nieuws uit te proberen. Op mijn website staan een aantal suggesties, kijk gerust even bij de recepten om wat inspiratie op te doen.
Een dagje zonder vlees is best een goed idee. Het wordt een ander verhaal als je helemaal geen vlees meer eet. Want vlees bevat ook belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt. Hoe je vlees op een eenvoudige en gezonde manier kunt vervangen wordt in onderstaand artikel van Gezondheidsnet kort en duidelijk omschreven. Daarom deel ik het graag met je!
‘Vlees is rijk aan vitamine B1 en B12, ijzer en eiwit. Eet je geen vlees dan moet je ervoor zorgen dat je deze voedingsstoffen uit andere producten haalt. Ze zitten gelukkig ook in andere etenswaren.

Alternatieven voor vlees

Met deze alternatieven krijg je ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine B1 en B12, ijzer en eiwit binnen als wanneer je 100 gram vlees eet:

  • 2 eieren
  • 100 gram vis
  • 100 gram kant-en-klare vleesvervanger

Kies wel de juiste vleesvervanger

Er zijn allerlei vegetarische vleesvervangers te koop, zoals burgers, stukjes, gehakt en balletjes. Deze zijn niet allemaal even gezond. Let op of er wel (toegevoegd) ijzer en vitamine B12 in zit, dat is niet altijd het geval. Sommige vleesvervangers bevatten bovendien te veel zout. Kijk op het etiket of er maximaal 1,1 gram zout per 100 gram product in zit.

Alternatieven zonder vitamine B12

In plaats van 100 gram onbereid vlees kun je ook deze alternatieven kiezen. Ze bevatten alleen geen vitamine B12, want dat zit vrijwel alleen in dierlijke producten:

  • 135 gram peulvruchten (linzen, kikkererwten, allerlei bonen)
  • 135 gram tofu of tempé
  • 25 gram noten

Eet je af en toe een dagje geen vlees, dan zul je sowieso geen vitamine B12-tekort oplopen. Op de dagen dat je geen vlees eet, kun je prima kiezen voor peulvruchten of noten.

Ben je vegetariër maar eet je regelmatig kaas, eieren, melk en melkproducten of sojadrinks met toegevoegd vitamine B12, dan krijg je ook genoeg vitamine B12 binnen. Veganisten – die helemaal geen dierlijke producten eten – hebben wel vitamine B12-supplementen of met B12 verrijkte producten nodig.’

Bron: Jolanda Niemantsverdriet, Gezondheidsnet