Als het gaat om de hoeveelheid vezels vormen zwarte bonen, samen met witte en bruine bonen de top 3! Respectievelijk 8,5 gram, 10,5 gram en 9 gram vezels per 100 gram.

Zelfs in vergelijking met volkorenbrood (3 boterhammen = 6 gram vezels) een topper dus.

Deze bonenschotel is (wederom :-) ) ontstaan uit diverse restjes uit onze koelkast. Het resultaat was verbluffend!

Neem een klein blikje zwarte bonen en spoel deze goed af onder stromend water. Even laten uitlekken.

Doe de bonen in een ruime schaal en voeg een opscheplepel (lauwwarme) zilvervliesrijst, twee fijngesneden bosuitjes, een handje kerstomaatjes in stukjes, 5 olijven in plakjes en 3 zongedroogde tomaatjes in reepjes toe. Breng op smaak met een eetlepel goede olijfolie (of gebruik de olie van de zongedroogde tomaatjes) en een beetje kruidenzout. Serveer met een flinke portie gegrilde groenten.

Deze heb ik bereid in de tefal actifry, maar uiteraard kun je dit ook in de oven doen. Hiervoor heb ik een rode paprika, een halve courgette en een hele prei ‘gegrild’.

Snij alle groenten in grove stukken. Doe ze in een (oven)schaal en voeg een beetje olijfolie toe. Kwartiertje in de actifry of oven, zodat de groente nog een lekkere bite heeft.

De olijven en zongedroogde tomaatjes zorgen voor een hele intense smaak van deze bonenschotel. Bijkomend voordeel is de combinatie van de bonen met rijst, omdat peulvruchten en granen elkaar ‘aanvullen’ als het gaat om de opname van eiwitten!   Maar dat is natuurlijk een detail … :-)