Overal hoor en lees je er tegenwoordig over, zowel online als offline. In X stappen kilo’s verliezen, de ideale tips om snel gezonder te gaan leven, een nieuw middel om jouw overtollige vetten te verbranden of de beste vitamines die ervoor zorgen dat jij meer energie krijgt. Of het nou gaat over afvallen, fitter worden of gezondheid in het algemeen: het is een ware industrie met een ongelooflijke marketingstrategie waar bijzonder veel geld in omgaat.

Dat is al jaren zo, en zeker ook tijdens deze COVID-19 pandemie staat gezondheid meer dan ooit in de schijnwerpers. Best logisch ook! Gezondheid is namelijk een belangrijk aandachtspunt. Altijd, zo ook nu. Dat was in het verleden nog weleens anders, althans zo voelde het voor mij, maar je ziet steeds meer een verschuiving naar mensen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun gezondheid. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. Of men nu geïnspireerd wordt door de veranderende markt, door de coronacrisis of door de behoefte om te veranderen vanuit zichzelf is helemaal niet relevant. Feit is dat er een positieve beweging is en dat is top!

Wat me vervolgens wel opvalt is het volgende.

Je bent een vrouw vol dromen en ambities. Je bent de hele dag in de weer om alles voor iedereen te regelen. Je gezin, je werk, je familie, je vrienden … je wil er voor iedereen zijn en alles moet perfect in orde zijn. Jouw omgeving is blij met jou, want jij houdt alle ballen wel in de lucht. Dat doe al jaren!

En jij…?? Hoe zit het met jou? Zelf ben je niet zo blij. Althans, inmiddels niet meer. Je voelt je moe, een beetje down, niet fit. Je bent momenteel niet zo happy met jezelf. En die weegschaal werkt ook al niet mee. Je vindt jezelf zeker 10 kilo te zwaar en voelt je daardoor wat onzeker worden. Daarom volg je het ene dieet na het andere. Maar daar waar bij jouw vriendinnen de vetrolletjes als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen, gaat er bij jou geen gram af. Althans, wel even, maar het is nooit van lange duur. Heb je er net wat kilo’s af, weeg je na drie maanden meer dan ooit tevoren.. Gefrustreerd gooi je de handdoek in de ring, je hebt het gevoel dat het leven oneerlijk is:  ‘Het gaat jouw nooit lukken. Een gezonde leefstijl is voor jou niet weggelegd. Je zult ermee moeten leren leven. Waarom kun jij nou nooit maat houden? Je hebt gewoon niet genoeg discipline ….’ Het zijn allemaal gedachten die door je hoofd gaan.

Maar kloppen jouw gedachten?

In jouw hoofd kloppen jouw gedachten. Jij bent er inmiddels van overtuigd dat je een eeuwige struggle zult hebben met je gewicht of leefstijl. Dat heb je jezelf inmiddels al lang bewezen.

Ik heb goed nieuws voor je …

Zou je niet veel liever willen dat het je geen enkele moeite kost om je fit te voelen en een gezond gewicht te hebben? Dat je de strijd met diëten mag opgeven en gewoon lekker kunt genieten? Dat je gewoon op jezelf mag vertrouwen en te kiezen voor datgeen waar jij het meest blij van wordt?

Dat je gaat snappen wat nu eigenlijk echt een gezonde leefstijl is en vooral hoe je dat eenvoudig kunt toepassen. Dat je gaat begrijpen waarom jij bepaalde keuzes juist wel, of niet maakt. En wat deze keuzes dan vervolgens voor effect hebben op jouw lichaam en geest. En dat je leert hoe je op een prettige manier goed voor jezelf kan zorgen, zonder dat je anderen tekort doet.

Waarom diëten niet werken

Veel vrouwen die willen afvallen of zich fitter willen voelen gaan ‘op dieet’. Inmiddels heeft de ervaring ruimschoots geleerd dat dat in verreweg de meeste gevallen niet werkt en vaak zelfs ongezond is.

Een dieet is voor zieke mensen of mensen met een intolerantie voor een bepaalde voedingsstof. Zij kunnen vanwege hun gezondheid bepaalde voedingsstoffen niet eten, omdat hun lichaam deze stoffen niet goed kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een gluten- of lactosevrij dieet. Dat is niet ‘even op dieet’. Dit zullen zij de rest van hun leven moeten volhouden.

Gelukkig is het merendeel van de vrouwen dat zich fitter wil voelen of wat kilo’s wil verliezen gezond. In dat geval is het dan ook zinvoller om een gezonde leefstijl te ontwikkelen die je de rest van je leven kunt volhouden in plaats van een dieet gaan volgen, waarvan je eigenlijk op voorhand weet dat het tijdelijk is.

Dit zijn de 7 redenen waarom een dieet niet werkt

1.Een dieet is niet vol te houden.

Bij een dieet word je in feite gedwongen te eten of leven volgens bepaalde (door anderen bedachte) regels. Voorgeschreven diëten houden geen rekening met jouw persoonlijke behoefte. Zo kan het zijn dat je volgens jouw dieet veel minder mag eten dan waar jouw lichaam eigenlijk behoefte aan heeft, of dat jouw felbegeerde bordje pasta ineens tot het verleden behoort. Dat houd je even vol, maar na verloop van tijd neemt je fysieke behoefte aan voedingsstoffen zo toe dat het dieet simpelweg niet vol te houden is. Dat ligt niet aan jou, dat ligt aan het dieet.

2.Diëten zijn slecht voor lichaam en geest.

Als je steeds op dieet gaat, dwing je je lichaam om zich steeds weer aan te passen aan een ander eetpatroon: calorie- of koolhydraatbeperkte voeding, een vastendieet, het ketogeen- of paleodieet, een eiwitrijkdieet, etc. Of misschien probeer je ze wel allemaal uit.  Hierdoor raken allerlei processen in je lichaam verstoord. Hoe vaker je dit doet, hoe moeilijker het wordt dit weer te herstellen. Zo kan je hormoonhuishouding bijvoorbeeld behoorlijk van slag raken als je steeds aan een nieuw dieet begint. Het lijkt misschien aantrekkelijk, maar het gevolg is dat het steeds moeilijker wordt om af te vallen.

Dat werkt natuurlijk niet motiverend … dus je begint een nieuw dieet, valt niet (snel) genoeg af, bent teleurgesteld in jezelf, geeft het weer op … Je zelfvertrouwen krijgt hierdoor steeds een flinke knauw. De kans is groot dat je uit frustratie juist meer gaat snaaien of minder gaat bewegen … En dan is de cirkel weer rond!

3.Geen enkel dieet houd je een spiegel voor.

Een voorgeschreven dieet zorgt er niet voor dat je kijkt naar achterliggende factoren die belangrijk zijn bij het aanpassen van jouw eetgedrag. Het dieet dwingt je vast te houden aan bepaalde regels, maaltijden of menu’s, maar zorgt niet voor een blijvende gedragsverandering. Om je een gezonde leefstijl eigen te maken is het echter juist van belang inzicht te krijgen in de reden waarom je eet, wat je eet en doet wat je doet. Een dieet doorbreekt jouw gewoontes niet, een dieet onderdrukt deze alleen even. Tot er een moment komt dat je om wat voor reden dan ook terugpakt op je oude gewoonte. En als je dan niet weet wat de reden van deze gewoonte was, zul je deze ook niet kunnen doorbreken.

4.Diëten beperken je vrijheid.

Heb jij ooit een dieet gevolgd wat je vertelde hoe je je dieet kon volhouden tijdens verjaardagen, diners, zakelijke borrels, vakanties of een leuke BBQ? Wat je tijdens al deze fijne, sociale momenten wel en niet mocht? Ik schat in dat er maar weinig diëten zijn die rekening houden met jouw sociale leven. Door een dieet strikt te volgen kun je gaan opzien tegen gelegenheden die je eigenlijk erg leuk vindt. Je ziet jezelf alweer staan met een glas spa rood in je handen, terwijl iedereen ongedwongen staat te genieten van het wijntje waar jij eigenlijk ook heel veel zin in hebt. En dan wordt er ook nog steeds gevraagd waarom jij niets neemt … Om dit soort situaties te vermijden kan het zijn dat je uiteindelijk liever thuis blijft.

Of denk eens aan jouw lievelingsmaaltijd, ook deze is waarschijnlijk niet opgenomen in jouw dieet. Betekent dit dan dat je deze ook nooit meer mag eten, omdat je denkt dat alles dan ‘voor niets’ is geweest en je weer ‘dik’ of ‘ongezond’ wordt?

5.Een dieet kan een obsessie worden.

En dit kan grote gevolgen hebben. Je negeert je lichamelijke behoeften, vermijdt sociale gelegenheden en bent alleen nog maar met je dieet bezig: alles om jouw ideale streefgewicht te halen. Dat klinkt als niet echt als een ideaalbeeld om je gelukkig te voelen!

6.Diëten kosten veel energie, tijd en/of geld.

De meeste diëten zijn helemaal niet praktisch. Iedere dag staat er weer wat anders op het menu. En vaak zijn het niet de meest gangbare gerechten. De eerste paar dagen kun je het meestal nog wel opbrengen om iedere avond na je werk nog boodschappen te doen, de keuken in te duiken en je nieuwe recept te maken en al je maaltijden voor de volgende dag voor te bereiden. Maar na een paar lange, drukke werkdagen of met een druk gezinsleven heb je daar na een paar dagen echt geen zin meer in.

Of denk nog eens even aan alle sapjes, kuurtjes, repen of shakes die je werden voorgeschreven door je dieet. Deze zijn over het algemeen niet goedkoop, nog los van de vraag of ze lekker zijn.

7.Diëten zijn meestal alleen gericht op gewicht.

Veel vrouwen volgen een dieet om een bepaald gewicht te bereiken. Als ze hun streefgewicht hebben bereikt, dan pas zijn ze echt gelukkig! Althans, dat denken ze. Volledige focus op gewicht dus. Maar, wat zegt dat gewicht nou eigenlijk? Zo kan een bodybuilder volgens de richtlijnen overgewicht hebben, terwijl hij echt geen vetrolletjes, een gezonde buikomvang en een prima kledingmaat heeft. Een dieet gericht op gewichtsverlies houdt hier geen rekening mee. Het is mogelijk om in gewicht aan te komen en toch strakker in je vel te zitten. De verhouding tussen spier- en vetmassa en hoe jij je in je lijf voelt is, naar mijn idee, belangrijker dan het getal op de weegschaal!

En dit is ook precies de reden waarom ik mijn FIT-methode heb ontwikkeld

Een quick fix of een pilletje waarbij alles in één keer is opgelost heb ik niet voor je. Ik wil je wel graag helpen.

Wil jij weten hoe je eenvoudig overschakelt naar een duurzame gezonde leefstijl, waarbij je op een no nonsens manier gezondheid en prettig leven, afvallen en meer zelfvertrouwen combineert, waardoor jij je fit, energiek en zeker voelt? En dat allemaal vanuit liefde voor jezelf.

Download dan mijn e-book, waarin ik de drie belangrijkste tips voor een gezonde leefstijl met je deel.

*Schrijf je in op mijn mailinglijst dan ontvang je mijn gratis E-book en inspiratie en praktische tools over hoe je omschakelt naar een gezonde leefstijl vanuit zelfzorg, zodat gezond kiezen nooit meer een issue voor je is. Je kunt je op elk gewenst moment ook weer afmelden natuurlijk.

Vraag hier het gratis e-book aan

Na het lezen van het e-book weet jij precies:

  • Wat jij nodig hebt om op een fijne manier over te schakelen naar een gezonde leefstijl, waardoor jij je fit en energiek voelt
  • Hoe je dit doet vanuit liefde voor jezelf ❤️ zodat jij je eeuwige struggle mag loslaten
  • Waarom zelfzorg en mindset zo belangrijk is.

Dit vinden anderen:

‘Hoi Angelique, jouw begeleiding heb ik als zeer prettig ervaren. Deskundig, open, vriendelijk zonder belerend te zijn. Als je echt iets wil veranderen in je leefstijl dan beveel ik jou begeleiding van harte aan. Voor mij ben je gewoon een topper!’

‘Even een berichtje om te laten weten dat het hartstikke goed gaat. Ik hou me goed aan het door jou geadviseerde dagplan en heb geen honger/trek. Ook geen ‘snaaimomenten’, zelfs nu tijdens mijn stressvolle week. Ben al 7 kilo kwijt! Dat motiveert enorm. De suiker mis ik niet, behalve mijn cola zero, dat is momenteel mijn enige zonde. Het gaat super goed!’