NU BEN IK ER ECHT HELEMAAL KLAAR MEE!!!!

Nee hoor, grapje 🙂 …. maar ken je dat gevoel? Nou ik wel. Gelukkig heb ik het niet vaak, maar gisterenochtend was zo’n momentje.

Op mijn trainingsschema voor mijn volgende marathon stond een training van 12 km. De avond ervoor alles klaargelegd en goede voornemens bedacht. Ik ga lekker op tijd, vóór het ontbijt. Dan ben ik op tijd weer terug, wil nog een hoop doen en het is gelijk een mooie manier om mijn vetverbranding wat extra te trainen. In mijn geval heel zinvol voor de marathon die komen gaat … de energie spatte ervan af dus.

Het is vakantie, dus de wekker is niet nodig. Ben toch altijd voor de wekker wakker. Behalve als het moet blijkbaar.

Dus … te laat wakker én volstrekt geen zin om gelijk te gaan hardlopen. Ik ga dan lopen dralen: vaatwasser uitruimen, kopje thee drinken, was in de machine doen … uitstelgedrag dus.

En constant die strijd in m’n hoofd:

  • ‘heb echt geen zin, ik ga gewoon niet’, ‘ja maar, dat kan niet, die training móet ik afvinken’,
  • ‘ach, die ene keer maakt echt niets uit’, ‘jawel, anders loop je de rest van de dag met een ontevreden gevoel rond’,
  • ‘en dan mag ik ook nog niet eten, ik heb gewoon honger’, ‘je hebt helemaal geen honger, mag je lekker uitgebreid ontbijten als je terug bent’,
  • ‘ben er ook eigenlijk helemaal klaar mee, heb zondag ook al een giga afstand in m’n eentje gelopen’, ‘wat super gaaf dat ik ben ingeloot voor deze marathon, daar kijk ik enorm naar uit’.

Ratatatata 

Herken je die tweestrijd? Die twee poppetjes die op je schouder zitten met ieder hun eigen gedachte. Ratatatata … het gaat maar door. Allemaal excuses natuurlijk, ik kies tenslotte zelf voor iets wat ik heel graag wil. En wat is ‘ik ben er helemaal klaar mee’ eigenlijk? Waarmee? Als je er goed over nadenkt een vrij zinloze kreet volgens mij.

Afstand nemen

In zo’n geval lukt het me om van een afstandje naar mezelf te kijken. Eigenlijk moet ik dan best lachen. ‘Waar ben je in godsnaam mee bezig? Trek die schoenen aan, kijk hoe het gaat en lukt het echt niet dan kom je gewoon weer terug. Niet te streng, maar ga lekker kijken hoe het voelt. Het kan ook meevallen toch?!’

Give it a try

En zo holde ik een kwartier later dus toch door het Mastbos. En jawel hoor: ging prima, voelde me super, heerlijk weer, geen honger. Het was gewoon een hele fijne training. En was de rest van de dag voldaan.

Zo zie je maar weer. Het kan altijd meevallen. Weet zeker dat als ik thuis was gebleven, het ‘spijbelen’ (want zo voelt het toch een beetje) me de rest van de dag had achtervolgd en daar was ik niet gelukkiger van geworden.

Doelen stellen en focus houden

Bij zo’n beslissing om toch te gaan, of om iets te doen waar je op dat moment eigenlijk niet zo’n zin in hebt, helpt het enorm als je een goede focus hebt en houdt. Stel voor jezelf een duidelijk doel. Wat wil je graag? En vooral ook: HOE graag wil je dat eigenlijk? Wil je het alleen als het je goed uitkomt? Of ben je bereid af en toe uit je comfortzone te stappen?

Het maakt niet zoveel uit waar jouw doel over gaat. Bij mij gaat het nu toevallig over het trainen voor de Marathon du Mont Blanc. Voor mij best een pittige uitdaging, dus als ik dat graag wil zal ik daar ook iets voor moeten doen (en laten). Ik heb mezelf een doel gesteld, dat wil ik dolgraag!

Een doel stellen kan natuurlijk op heel veel fronten. Dat hoeft uiteraard helemaal niet over hardlopen te gaan. Dat kan net zo goed gaan over de wens om af te vallen, (eet)gewoontes aan te passen, studeren of relaties. Maakt niks uit, het gaat over doelen stellen en iets graag willen. Als je voor ogen houdt dat je iets heel graag wil, dan handel je daar ook makkelijker naar. Juist OMDAT je het graag wilt. En daar word je blij van toch?!

At least I tried

Ik ga in ieder geval mijn best doen om die Mont Blanc Marathon te volbrengen. Het ziet er prachtig uit op de foto vind je niet 🙂 42.195 meter met 2800 hoogtemeters en 1700 meter dalen. Das best veel volgens mij en vraagt om de nodige training, maar ik zie mezelf daar al lopen. Na 10 wegmarathons is dit voor mij de eerste keer dat ik een onverharde marathon met zoveel hoogtemeters ga lopen. Lukt het niet, dan lukt het niet … het moet wel gezond blijven. Maar dan ben ik in ieder geval een enorme ervaring en prachtig trainingstraject rijker …  at least I tried!

Wat is jouw doel?

[DOELEN STELLEN] [FOCUS]