Wat is een bloedsuikerspiegel?  

De bloedsuikerspiegel is het gehalte aan glucose (suiker) in het bloed. Dit gehalte wordt uitgedrukt in millimol per liter. Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en 8 mmol/l.

Glucose krijgen we binnen door het eten van koolhydraten (suikers en zetmeel). Alle koolhydraten die we eten worden omgezet in glucose. Glucose is een belangrijke brandstof voor ons lichaam en de enige brandstof voor onze hersenen.

Gedurende de dag wisselen glucosewaarden. Kort voor een maaltijd zal de waarde wat lager zijn, terwijl direct na het eten de suikerspiegel flink kan stijgen. Glucose uit de maaltijd komt dan in het bloed terecht en wordt vervoerd naar de cellen die behoefte hebben aan brandstof. Als reactie hierop maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Deze insuline zorgt er voor dat glucose sneller en efficiënter door de cellen kan worden opgenomen. In de lever en de spieren wordt deze glucose opgeslagen in de vorm van glycogeen. De bloedsuikerspiegel daalt dan weer naar een gezonde waarde.

Wanneer alle cellen voldoende voorzien zijn van glucose en er nog wel glucose in het bloed aanwezig is, zorgt insuline er tevens voor dat de overtollige glucose wordt omgezet in lichaamsvet (het lichaam wil af van de hoge bloedsuikerspiegel). Dit vet wordt opgeslagen voor later gebruik, meestal rond je middel en heupen.

Pieken en dalen in je suikerspiegel brengen hormonen uit balans. Hoge pieken zorgen voor een hoge productie van insuline. Door de hoeveelheid insuline kan er juist een dip (dal) ontstaan. Deze dip zorgt weer voor een hongergevoel, waarbij je meestal trek krijgt in zoet (en vet).

 

Gevolgen van een ontregelde bloedsuikerspiegel

Als je zo nu en dan een hoge bloedsuikerspiegel hebt is er niet zo vreselijk veel aan de hand. Normaal gesproken houden de hormonen insuline en glucagon je bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier prima in balans. Het wordt echter anders als er vaak pieken zijn of als je suikerspiegel constant erg hoog is.

  • Je lichaam maakt steeds extra insuline aan om de hoeveelheid glucose zo snel mogelijk te verwerken. Door de insuline daalt de suikerspiegel snel om uiteindelijk in een dal te raken. Direct gevolg is een hongergevoel en je hebt met name zoete trek. Hierdoor begint het hele proces opnieuw.
  • Te vaak en te veel schommelen van de bloedsuikerspiegel vergroot de kans op diabetes: je lichaam wordt insulineresistent zoals dat heet (minder gevoelig voor het hormoon insuline). De glucose kan niet meer (voldoende) verwerkt worden.
  • De weegschaal stijgt, doordat een overschot aan glucose wordt omgezet in lichaamsvet.
  • Door steeds extra aanmaak van insuline, raken ook de hormonen cortisol en adrenaline uit balans. Een hoge aanmaak van insuline zorgt namelijk voor een stressreactie in je lichaam.  De stresshormonen cortisol en adrenaline staan er om bekend dat ze de vetverbranding verlagen.

 

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

  • Vermijd zoveel mogelijk snelle koolhydraten! Dit zijn wit brood, witte pasta en witte rijst. De allersnelste koolhydraten zijn producten met geraffineerde suiker, zoals koek, gebak en snoep. Kies liever voor meervoudige koolhydraten, zoals volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst, groente en fruit. Door de vezels in deze producten wordt de glucose langzaam afgegeven aan het bloed waardoor een enorme piek van insuline wordt voorkomen.
  • Verdeel je eetmomenten over de dag! Een gezond voedingspatroon bestaat uit 3 tot maximaal 6 eetmomenten. Grote porties in één keer kunnen zorgen voor een enorme piek. Vermijd de situatie dat je 1 of 2 keer per dag een (te) grote koolhydraatrijke maaltijd neemt. Dit zorgt voor een piek waardoor er veel insuline wordt aangemaakt. Neem ontbijt,  lunch en avondeten als basis met daartussen eventueel een gezond tussendoortje.
  • Beweeg volop! Wij zijn gemaakt om te bewegen. Én sporten. Dit zorgt er voor dat je lichaam efficiënter gaat werken, waardoor ook je bloedsuikerspiegel beter beheerst kan worden. Overdrijf dit ook weer niet. Extreme sportbeoefening zorgt voor extra aanmaak van het hormoon cortisol en ook dit is, zoals eerder genoemd, een vetopslaghormoon. Iedere dag minimaal een half uur of een uur lekker fietsen of stevig wandelen is perfect. In het meest ideale geval kun je dit aanvullen door een paar keer per week naar de sportschool te gaan voor een kracht- en of cardiotraining.