De nadelen én de oplossing 🙂

Het lijkt voor sommigen bijna een ritueel: de derde helft na een potje voetbal of hockey of natuurlijk na het wielrennen of hardlopen. Eén. Of twee. Of drie biertjes zijn geen uitzondering. Het lijkt de ultieme beloning voor je inspanning … maar draagt het werkelijk bij aan een goed herstel van je lijf? Helaas… alcohol drinken na het sporten heeft wat nadelen.

Nadeel 1: Vochtafdrijvend effect

Tijdens het sporten verlies je meestal veel vocht. Dat wil je na het sporten graag aanvullen. Bier lijkt dan misschien een goede keuze, maar alcohol heeft juist een vochtafdrijvend effect. Het zorgt ervoor dat je extra veel moet plassen. Je lijf verliest met het drinken van alcohol meer vocht dan dat het opneemt.

Bier bestaat voor ongeveer 90% uit water, dus zou je wellicht verwachten dat het wel goed komt met dat vocht. Dat is onderzocht: zelfs drie standaardglazen bier kunnen de vochtbalans na het sporten niet volledig herstellen.

Wil je toch per se een biertje? Kies dan liever voor alcoholvrij bier. De vochtbalans herstelt met dit bier beter dan met bier met een hoger alcoholpercentage. Maar helaas ook weer niet helemaal.

Nadeel 2: Alcohol komt harder binnen

Na flink sporten is je maag leeg. Drink je direct na het sporten alcohol, dan wordt dit extra snel in je bloed opgenomen. De bekende bijwerkingen van alcohol zijn dan ook extra heftig. Je bent bijvoorbeeld minder scherp en reageert minder alert.

Nadeel 3: Trager herstel

Tijdens het sporten komt melkzuur vrij, wat het lichaam moet afbreken. Dat gebeurt in de lever. Maar je lever is ook verantwoordelijk voor de afbraak van alcohol. De afbraak van alcohol heeft hogere prioriteit voor de lever. Dat betekent dat het melkzuur zich gaat ophopen in je spieren en dat veroorzaakt meer spierpijn. Dus drink je (veel) bier na afloop van je sportsessie? Dan kun je meer en langer last hebben van spierpijn en minder snel weer optimaal presteren.

De oplossing: eerst water en koolhydraten goed aanvullen, dan een biertje

Duik je toch de kantine of kroeg in voor de derde helft? Drink dan eerst een flink glas water en vul je koolhydraten aan met bijvoorbeeld een stuk fruit, fruitsap of een smoothie.

Na een intensieve training is je glycogeenvoorraad in je lichaam afgenomen. Glycogeen is het voorraadje koolhydraten in je lever en spieren. Als je snel en gemakkelijk energie nodig hebt (tijdens sporten dus) dan wordt die voorraad stevig aangesproken. Deze voorraad kun je alleen aanvullen door het eten of drinken van koolhydraten.

Toch nog zin in een biertje? Houd het dan, ná het aanvullen van je vocht en koolhydraten, op één biertje. Tenminste als je je wilt houden aan het advies van de Gezondheidsraad. Het meest recente advies is om geen alcohol te drinken. Drink je toch graag een glaasje, houd het dan bij één … dit advies geldt zowel voor mannen als vrouwen.

 

 

Bron: Gezondheidsnet/Voedingscentrum