Jammie, ziet er lekker uit he. Een volkoren boterham met banaan en aardbeien. Hoeveel koolhydraten wil je hebben? Hou jij daar ook zo van? Koolhydraten? Ik wel.

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers voor een actief leven. De benzine voor je lijf als het ware en de enige brandstof voor je hersenen. Niet geheel onbelangrijk dus!

Waar zitten koolhydraten in?

Aardappelen, brood en ontbijtproducten, pasta (deegwaren), rijst, peulvruchten, fruit, koek en gebak, suiker, zoet beleg, zoete snacks en honing.

Als koolhydraten zo belangrijk zijn, waarom gaan steeds meer mensen dan koolhydraatbeperkt eten?

Omdat ze willen afvallen, dat is wel duidelijk. En omdat men in de media en overal op internet leest dat je dik wordt van koolhydraten. Dan is de keuze snel gemaakt. Geen koolhydraten dus. Als dat verhaal klopt, zou ik ook geen koolhydraten eten!

Hulp bij afvallen

Terwijl koolhydraten juist fantastisch kunnen zijn om af te vallen. Ik zal je proberen uit te leggen waarom ik dit vind.

Het principe van afvallen en aankomen is eigenlijk heel simpel. Eet je meer calorieën dan je verbruikt kom je aan, eet je minder calorieën dan je verbruikt val je af. Moeilijker dan dat is het in theorie niet. Maar nu de praktijk 😉

Verschil tussen gewicht, vet- en spiermassa

Allereerst het volgende. Als mensen bij mij komen met de mededeling dat ze gewicht willen verliezen bedoelen ze eigenlijk dat ze vetmassa willen verliezen. Ik heb nog nooit iemand gehoord die mij vroeg hem of haar te helpen om spiermassa te verliezen. Vanuit gezondheidsoverwegingen zou dat ook niet slim zijn.

Calorieën verbranden

Om gewicht te verliezen is mijn advies om inderdaad minder calorieën te nuttigen dan je verbrandt. Dit kan op verschillende manieren: minder te eten, meer bewegen of een combinatie van beiden. Ik ben ervan overtuigd dat je fit en energiek voelen, een gezond gewicht krijgen en behouden alleen kan door het structureel aanpassen van leefstijl. En bij leefstijl hoort niet alleen voeding. Voldoende bewegen, ontspannen en aanpassen van gedrag zijn zeker zo belangrijk.

Bewegen

Terug naar bewegen. Als ik je net vertel dat koolhydraten de benzine voor je lijf zijn, is 1 + 1 twee zou je zeggen. Koolhydraten zijn je brandstof, om te sporten heb je brandstof nodig, dus eet je koolhydraten. Klinkt logisch, en toch gebeurt dit vaak niet zo. We gaan minder koolhydraten eten omdat we denken dat we daar dik van worden. Vervolgens gaan we wel lekker sporten omdat dat zo gezond is en je ervan afvalt. Maar die inspanning houd je vervolgens niet vol, omdat je te weinig brandstof in je lichaam hebt. Dus geef je eerder op of sport je in ieder geval minder intensief dan de bedoeling was. Hierdoor verbrand je minder calorieën, zowel tijdens als na de training. Je bent in de veronderstelling dat je een hoop verbrandt hebt en -bewust of onbewust- ga je meer aanvullen dan je hebt verbrand. Met als gevolg dat je niet of in ieder geval minder snel afvalt dan je had gepland. En sommigen zelfs toenemen in gewicht.

Brandstof op de juiste manier

Zorg daarom voor voldoende koolhydraten op de juiste tijdstippen, dan heb je voldoende brandstof om je training goed vol te houden en daarna goed te herstellen, zodat je ook de volgende keer weer lekker kunt knallen. Met uiteindelijk een veel beter resultaat!

Voedingsstoffen

Daarnaast is het zo dat koolhydraten belangrijke vezels, vitamines en mineralen bevatten. Die loop je dus mis als je koolhydraatbeperkt gaat eten.

Ode aan de gezonde koolhydraat

Met dit verhaal zeg ik NIET dat je onbeperkt alle koolhydraten zou moeten eten. Nee. Er zijn heus goede en minder goede koolhydraten. Wat ik zeg is dat bepaalde koolhydraten heel belangrijk zijn in een gezond voedings- en beweegpatroon. Ze leveren de brandstof voor je lichaam Je hoeft niet bang te zijn van koolhydraten. En dat is helaas iets wat ik wel heel vaak hoor tijdens een gesprek. Mensen die angstvallig koolhydraten vermijden.

Conclusie

Je wordt niet dik van één voedingsstof of één product. Het gaat om het geheel. Je kunt natuurlijk wél keuzes maken, letten op hoeveelheden en tijdstippen. Dát gaat je echt helpen. Zowel qua gewicht als qua energielevel. Van teveel koolhydraten eten word je inderdaad dik. Maar dat word je ook van teveel vet of eiwit, dus dat maakt niet uit!

Suikerbewust eten

De waarheid over koolhydraten ligt dus iets genuanceerder dan goed of fout of dik en dun. Dit is maar een klein stukje van mijn visie en uitleg over koolhydraten. Wil je meer weten? Informeer eens naar de cursus Suikerbewust eten. Hierin leg ik precies uit hoe het werkt!

Meer informatie of een persoonlijk voedingsadvies? Stuur een mail naar angelique@fitinbalans.com of kijk gerust even rond op de website.